Uygulama Şekli

UYGULAMA ŞEKLİ
 

1.YERİNDE UYGULAMALI SANATSAL PODİMA MOZAİK
 

Renk ve boyutlarına göre kalibre edilmiş,uygulanılacak PODİMA doğal taşlar doğadan tek tek elle toplanmış olup; 35-70 mm arası boylarda ve 12-22 mm kalınlıkta ve genel olarak yassı ve elipstik forma sahip olmalıdır. Bunlar üzerinde hiçbir işlem (tamburlama vb.) yapılmamış olup, imalatta kesinlikle Dolamit ve Dere Taşı kullanılmamalıdır. Uygulama projesinde belirtilen desenler için kalıplar hazırlanır. Mevcut montaj alanı için; önceden bilgisayar ortamında tasarlanan proje deseninin her rengi için 1/1 şablonu, CNC tezgâhlarda MDF plaka üzerine dekupe edilir.

Uygulamada şablon/kalıp mantığından dolayı negatif-pozitif şeklinde dizim yapılır. Mozaik uygulaması yapılacak yerin kodu; bitmiş yüzey üst kotundan -80 mm. derinlikte olup, mozaiği sınırlayıcı malzemeler önceden hazırlanmalıdır. Tam boy çakıl ile yapılan uygulamada portland çimentosu ve 0,5 yıkanmış kum kullanılarak belirtilen oranda karışım uygulama sahasına serilerek tesviye edilir daha sonra tesviye edilmiş karışım üzerine kalıplar yerleştirilerek dizim gerçekleştirilecektir. Yerleştirilen şablonlardan sonra usta ellerle montörler tarafından tek tek elle dikey olarak dizime geçilir. Kalıplar kullanılarak dizilen çakıllar daha sonra sınırlayıcı mermer döşeme yüzeyi baz alınarak 10x10 planyadan geçmiş mastar tahtası ile mermer yüzeyle aynı seviyeye gelene kadar mastarlanacaktır.
 

Mastarlama sonrası pulverize su ile ıslatılan kuru karışım ana zemin priz yaptıktan sonra çakılların üstü kuru iken üstten el ile kilitleme macunu uygulama üzerine serpilerek fırça ile homojen bir şekilde çakıl aralarına yayılacak daha sonra üzerine pulverize su serpilip aynı zamanda fırçalanarak macun tatbik edilmiş olacaktır. Kilitleyici macun olarak çimento kullanılacaktır. Sahanın temizlenerek yıkanması kuruma sonrasında Podima mozaik alanı kullanıma açılır.
 

    

 

2.FİLELİ UYGULAMALI SANATSAL PODİMA MOZAİK

Renk ve boyutlarına göre kalibre edilmiş,uygulanılacak PODİMA doğal taşlar doğadan tek tek elle toplanmış olup; 35-70 mm arası boylarda ve 12-22 mm kalınlıkta ve genel olarak yassı ve elipstik forma sahip olmalıdır. Daha sonra  atölyede özel kesim makineleri yardımı ile 30 mm yükseklikte kesilir. İmalatta kesinlikle Dolamit ve Dere Taşı kullanılmamalıdır. Mevcut montaj alanı için; önceden bilgisayar ortamında tasarlanan proje deseninin her rengi için 1/1 şablonu hazırlanarak file üzerine usta ellerle montörler tarafından tek tek özel tutkal yardımı ile dikey olarak dizime geçilir. Uygulamada şablon/kalıp mantığından dolayı negatif-pozitif şeklinde dizim yapılır. Dizimi tamamlanan Podima kuruma sürecine bırakılır.

 

Projenin tüm parçalarının tamamlanmasının ardından pafta numarası verilerek paletli olarak montaj sahasına sevk edilir, montajı sahada yapılacaktır. Uygulama yerinin kodu önceden hazırlanmış sağlam zemin (mastarlı olarak dökülmüş beton zemin) bitmiş yüzey üst kotundan -30 mm. derinlikte olmalıdır. Uygulama yapıştırma harcı ile yapılacağından sağlam zemin yüzeyi tesviye edilmelidir. Fileli mozaiği sınırlayıcı malzemeler önceden hazırlanmalıdır. Fileli malzemenin yapıştırma uygulamasında flexi doğaltaş yapıştırma harcı kullanılır. İlk aşamada kodu önceden hazırlanmış bitmiş yüzeyden -30 mm derinlikteki, tesviye edilmiş sağlam zemin üzerine 5-8 mm tarakla çekilen yapıştırma harcı üzerine fileli çakıllar bastırılarak ön tespit edilir. Fileli malzeme sınırlayıcı bitmiş yüzey üst kodu baz alınarak 10x10 planyadan geçmiş mastar tahtası ile bitmiş yüzey üst koduyla aynı seviyeye gelene kadar mastarlanır.
 

Mastarlama sonrası çakılların üstü kuru iken, üstten el ile kilitleme macunu uygulama üzerine serpilerek fırça ile homojen bir şekilde çakıl aralarına (derz boşluklarına) yayılması sağlanır. Daha sonra üzerine pulverize su serpilip aynı zamanda fırçalanarak macun tatbik edilmiş olunur. Kilitleyici macun olarak çimento kullanılır. Sahanın temizlenerek yıkanması sonrası, Podima mozaik alanı kullanıma açılır.
 

File üzerine uygulamalar; uygulama derinliğinin kısıtlı olduğu, birim m² ye düşen ağırlığın minimumda tutulmasının öngörüldüğü, montörlerimize çalışma izninin alınamadığı projelerde tercih edilmektedir.